Wat is het sociaal tarief voor elektriciteit en gas?
Een van de maatregelen van de federale overheid om de energiefactuur voor financieel kwetsbaren betaalbaarder te maken, is het sociaal tarief. Wanneer iemand binnen je gezin een uitkering ontvangt zoals een leefloon of tegemoetkoming voor personen met een handicap, dan heb je recht op een lager energietarief en betaal je dus minder voor elektriciteit en aardgas.
Tijdens de coronacrisis werd het sociaal energietarief uitgebreid naar gezinnen met een lager inkomen. Het ging dan specifiek over mensen die een verhoogde tegemoetkoming kregen van het ziekenfonds, waardoor ze minder betaalden voor een doktersbezoek en geneesmiddelen, en sinds 2020 dus ook voor energie.
Waarom verdwijnt het sociaal tarief?
De energieprijzen zijn lange tijd zeer onstabiel geweest. Sinds enkele maanden stabiliseert de markt, waardoor dus ook je energiefactuur logischerwijs zou moeten stabiliseren. In realiteit is het echter niet zo simpel.
“Bill shock”
Experten spreken over een “bill shock”, want door het verdwijnen van het sociaal tarief dreigen energierekeningen in één klap 55 tot 85 procent duurder te worden. Waar een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 1.700 euro betaalt voor elektriciteit en gas, zal dat nu met zo’n 940 euro stijgen.
Loopt je sociaal tarief af, dan zet je energieleverancier je over op hun goedkoopste tarief. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. In werkelijkheid geniet je de eerste drie maanden van een kortingstarief op je contract. Mooi meegenomen zou je denken, ware het niet dat die korting na maand drie verdwijnt en je vastzit aan een contract waarbij het tarief toch hoger blijkt te liggen dan de goedkoopste variant.
Wat nu gedaan?
We hebben twee adviezen voor je.
Advies 1 : energie
Ons advies? Neem zelf actie, want je huidige energieleverancier mag dan wel zijn goedkoopste tarief voorstellen, je weet nooit of het bij een andere nog voordeliger kan. Of nog beter: laat het vergelijken en onderhandelen over aan een specialist ter zake. Schrijf je in bij Gaele en verzeker je zo van het beste energiecontract, voor altijd. Het is een echte no-brainer – Gaele is bovendien volledig gratis.
Advies 2 : zonnepanelen
Nóg slimmer is om te kiezen voor zonnepanelen op je dak. Want die produceren immers gratis energie die je onmiddellijk kan benutten. Het blijft een investering natuurlijk die nu mogelijks te hoog gegrepen is. Geen probleem, ontdek dan gerust onze huurformules. De investering wordt volledig door ons gefinancierd, jij betaalt dus enkel wat je verbruikt.
Denk je eraan om aan energiedelen te doen?
Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar
optimaal op afgestemd is?
Gerelateerde berichten
Warmtepompen voor uw verwarming
Lees meer
Isoleren in 5 vragen
Lees meer
Hoeveel shoppingbudget hou jij over?
Lees meer