terug naar alle blogberichten

Warmtepompen voor uw verwarming

30 May 2017

Warmte uit een externe bron

De warmtepomp voor verwarming is een verwarmingsinstallatie die op elektriciteit werkt, met als specifiek kenmerk dat hij warmte uit een externe bron haalt om die vervolgens op hogere temperatuur af te geven en zo de woning in haar verwarmingsbehoeften te voorzien. Die techniek haalt een hoog rendement.

De warmte kan voornamelijk van drie bronnen afkomstig zijn: het grondwater, de bodem of de buitenlucht. De diverse systemen zijn echter niet in alle omstandigheden toepasbaar. Zo is een systeem dat zijn warmte uit grondwater haalt, veeleer zeldzaam. Om warmte uit de bodem te kunnen halen, moet er dan weer diep worden geboord of moet een omvangrijk buizennet in de grond worden aangebracht. Het spreekt vanzelf dat dit niet bij elke woning een optie is. Het type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt, is praktisch het meest geschikt voor een veralgemeende toepassing. Bovendien liggen de kosten voor de installatie een stuk lager dan bij de andere warmtepompsystemen. Nadeel is dan weer dat het rendement van zo’n warmtepomp over een heel jaar genomen, een stuk lager ligt dan wanneer die uit de bodem wordt gehaald.

Concreet kunnen we vier systemen onderscheiden.

Warmte uit de grond via een horizontaal leidingennet

Er kan warmte uit de grond worden geput via een horizontaal leidingennet dat op geringe diepte (80 tot 100 cm) wordt aangebracht. Voor een doorsneewoning moet u rekenen op een oppervlakte van 200 à 500 m². Op geringe diepte schommelt de temperatuur van de bodem volgens de seizoenen. Dit systeem is wel goedkoper dan een verticale sonde, waarvoor diep wordt geboord.

Warmte uit de grond via een verticale sonde

Op grotere diepte is de temperatuur in de grond vrij constant. U kunt de warmte ervan benutten door diep te boren (net zoals dat gebeurt om warmte uit grondwater te halen). Zo'n boring is wel een dure zaak. Het voordeel van dit soort installatie is dan weer dat dit doorgaans kan op een beperkte ruimte, anders dan bij een horizontaal leidingennet dat een ruime oppervlakte vereist.

Warmte uit de buitenlucht

Warmte uit de lucht halen lijkt ideaal: de lucht is onuitputtelijk en overal beschikbaar en er is weinig plaats voor nodig. De units die vaak buiten worden geplaatst, ogen soms wel minder fraai en kunnen lawaai maken. Bovendien kan de temperatuur van de buitenlucht erg schommelen. Meer nog, de lucht is net het koudst wanneer de behoefte aan warmte binnen het grootst is.

Warmte uit het grondwater

Grondwater heeft een constante temperatuur van ongeveer 10°C en vormt eigenlijk een ideale warmtebron. Maar grondwater is niet bij iedereen beschikbaar, of toch niet op een redelijke diepte. Bovendien is diep boren duur. Veelal moet u ook een toelating krijgen om van dit kostbare water gebruik te maken. Eventueel kan het gebeuren dat u hiervoor zelfs een taks moet betalen.

Denk je eraan om aan energiedelen te doen?

Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar

optimaal op afgestemd is?

Gerelateerde berichten

Isoleren in 5 vragen

Lees meer

Hoeveel shoppingbudget hou jij over?

Lees meer

Zonnepanelen: alles wat je moet weten

Lees meer

Ontdek Gaele

Contact

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)2 899 04 68

info@gaele.be

Je energiemakelaar voor
KMO, industrie en overheid

Duurzame energieoplossingen

Ultrasnel elektrisch laden